Gluten i hipotiroidnost



Gluten  nalazimo u žitaricama kao što su: pšenica, ječam, raž i koje u raznim oblicima svakodnevno koristimo u ishrani. 

Gluten se sastoji iz dva biljna proteina: gliadina i glutenina. GLIADIN je protein koji je stran ljudskom organizmu i zato može da izazove burne reakcije imunog sistema. Zrno ovih žitarica, naročito pšenice, danas se tretira na mnogobrojne načine i zato gluten postaje tvrđi i teško svarljiv ili potpuno nesvarljiv. Naš organizam zato proizvodi čitav niz alergijskih reakcija kao odgovor imunog sistema i stvara simptome koji su manje ili više izraženi. Gluten izaziva simptome poput kožnih promena, disbalansa hormona, depresije, artritisa, migrena, ali može da izazove i obozbiljna oboljenja poput celijakije, Hašimotovog tiroidisa i Grevsove bolesti. Gliadin u organizmu proizvodi enzim koji je po svom sastavu sličan enzimu štitne žlezde i kada imuni sistem napada strano telo poput glutena, napada i tkivo štitne žlezde. Zato je veoma bitno da se kod pacijenata koji boluju od poremećaja rada štitne žlezde ispita i postojanje netolerancije na gluten.

Ukoliko je pacijent netolerantan na gluten, preporučuje se bezglutenska dijeta. Mora se izbegavati hrana poput svih vrsta hleba i peciva, piva, testenina, supa, soja soseva... Iako je biti na bezglutenskoj dijeti teško, jer smo mi nacija koja konzumira belo brašno u ogromnim količinama i dalje možete uživati u hrani koja ne sadrži gluten. Na policama u prodavnicama tražite proizvode koje ne sadrže gluten, budite strpljivi i čitajte deklaracije. Kako budete unosili hranu bez glutena, osećaćete se sve manje umorno i to će vrlo lako postati vaš način života.

Izvori:
www.liveciense.com
www.hashimoto.rs

Нема коментара:

Постави коментар